Adam Mokrysz
prezes zarządu
Mokate SA
Dr ADAM MOKRYSZ – PREZES GRUPY MOKATE
Adam Mokrysz jest Prezesem Grupy Mokate, synem Teresy i Kazimierza Mokryszów, założycieli firmy. Odpowiada za rozwój grupy firm Mokate i nowych kierunków biznesowych. Tworzy strategię i tożsamość międzynarodową Mokate. Z pasją prowadzi działania mające na celu dalszą ekspansję marki Mokate na całym świecie.
Grupa Mokate pod sterami Adama Mokrysza stawia na międzynarodowy rozwój
Sukcesor i lider rodzinnego biznesu Mokate. Od ponad 20 lat intensywnie pracuje nad dynamicznym rozwojem grupy Mokate . Praktyczną wiedzę o firmie zdobywał pracując od najmłodszych lat na wszystkich szczeblach organizacji. W trakcie pełnienia funkcji zarządczych zdywersyfikował biznes grupy Mokate. Postawił na rozwój eksportu. Z impetem wprowadził Mokate do międzynarodowej czołówki polskich eksporterów rynku spożywczego. Zbudował nowy biznes polegający na sprzedaży surowców mleczno-tłuszczowych dla przemysłu spożywczego. Wykreowana marka Mokate Ingredients to dziś świadectwo jakości najlepszych surowców, produkowanych na jednych z najnowocześniejszych w Europie wieżach rozpyłowych. Jako członek Zarządu Mokate (od 2009 roku) przewodził międzynarodowemu zespołowi najlepszych specjalistów i menadżerów w branży FMCG wspierając globalny rozwój firmy. W styczniu 2016 objął stanowisko Prezesa Grupy Mokate.
Rodzinny biznes oparty na solidnych fundamentach
Adam Mokrysz jest doktorem nauk o Zarządzaniu, absolwentem Uniwersytetu w Londynie i Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, uczestnikiem elitarnych programów edukacyjnych, m. in. ukończył prestiżowe studia podyplomowe IMD-AEDP - Accelerated Executive Development Program na Uniwersytecie w Lozannie w Szwajcarii. Największym autorytetem jest dla Adama Mokrysza, jego mama - twórczyni Mokate, Teresa Mokrysz. Bez jej pasji i wspaniałego wyczucia biznesowego Grupa Mokate nie osiągnęłaby swej obecnej pozycji.
Mokate rośnie w siłę
W efekcie rodzinnej pracy Mokate to dziś: firma zatrudniająca ponad 1700 osób w Europie i na świecie; firmy działające w Europie Środkowo-Wschodniej oraz na różnych rynkach pozaeuropejskich; producent ponad 50 rodzajów różnych produktów - napojów kawowych instant, miksów kawowych, kawy mielonej i ziarnistej, herbat czarnych, owocowych i ziołowych, ciastek; jeden z wiodących, międzynarodowych graczy na rynku produkcji surowców mleczno-tłuszczowych dla przemysłu spożywczego. Firma posiada jedne z najnowocześniejszych instalacji do suszenia rozpyłowego FilerMat.
Bierze udział w sesjach:
-
Sukcesja i ekspansja: droga od lokalnej firmy do globalnego koncernu
- 25 lat budowy polskich koncernów spożywczych – sukcesy i wyzwania
- Sukcesja i zmiana pokoleniowa a nowe strategie firm spożywczych w Polsce
- Przyspieszenie działań konsolidacyjnych – w oczekiwaniu na boom na rynku fuzji i przejęć
- Eksport jako gwarant rozwoju polskich firm w kraju i za granicą
Sukcesja i ekspansja: droga od lokalnej firmy do globalnego koncernu
- Zenon Daniłowski - prezes zarządu, Makarony Polskie SA
- Piotr Grauer - dyrektor, Dział Usług Doradczych, Grupa Deal Advisory, KPMG
- Jakub Kołodziej - członek zespołu zarządzającego, Roleski Sp. J.
- Marek Moczulski - prezes zarządu, Bakalland SA
- Adam Mokrysz - prezes zarządu, Mokate SA
- Robert Niczyporuk - partner, Praktyka Prawa Spółek, Fuzji i Przejęć, kancelaria DZP