Wyboru 15 nagrodzonych firm i produktów dokonuje grono uznanych ekspertów, szefów kuchni i influencerów kulinarnych oraz dziennikarzy zajmujących się tematyką spożywczą i kulinarną.
Przyznając Certyfikaty Dobry Produkt Jury nagradza i tym samym wskazuje najciekawsze produkty spożywcze, wyróżniające się jakością, innowacyjnością, ale także tradycyjną i regionalną recepturą przeznaczone na rynek detaliczny i HoReCa.
Logo Certyfikatu Dobry Produkt ma być drogowskazem w gąszczu propozycji i pomagać w dokonaniu jakościowego wyboru. Certyfikat Dobry Produkt daje szansę na wyróżnienie produktu i polecenie go uwadze klientów oraz szefów kuchni.
Selekcja ekspertów obejmuje produkty zgłoszone do konkursu w pięciu kategoriach:
- Produkt wysokiej jakości - kategoria, w której eksperci oceniają zgodność produktu z dobrymi normami jakości handlowej i pełną przejrzystość w informowaniu konsumenta o składzie i jego wartości odżywczej.
- Innowacyjny produkt - ocenie podlega nowatorski charakter rozwiązań dotyczący procesu produkcji, zastosowanych składników albo dobroczynnego wpływu na organizm ludzki.
- Produkt tradycyjny i regionalny - kategoria, która daje szansę pokazania się produktom niszowym, ale o tradycyjnym i wyrazistym charakterze. Obejmuje produkty, które dzięki wprowadzeniu do szerszej produkcji, przy zachowaniu wysokiej jakości są dostępne dla większej liczby polskich konsumentów.
- Produkt nowy – kategoria obejmująca nowości rynkowe.
- Produkt HorecaTrends – kategoria produktów odpowiadających aktualnym trendom kulinarnym i skierowana do odbiorców HoReCa
Lista zwycięzców dostępna pod linkiem
https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/poznaj-laureatow-certyfikatow-dobry-produkt-2020-oraz-food-retail-star-2020,191426.html
Zapraszamy do obejrzenia relacji z wieczoru:
https://www.frsih.pl/2020/pl/panel/4256.html#retransmisja