
Dariusz Goszczyński
dyrektor generalny, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza
Dariusz Goszczyński przez ponad 13 lat był odpowiedzialny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi za wdrożenie i rozwój polityki jakości żywności UE, wybranych działań Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych oraz Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2014 i 2014–2020.
Wykształcenie zdobywał w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podczas studiów doktoranckich w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Ukończył kurs dla audytorów zorganizowany przez Biuro Żywności i Weterynarii KE w zakresie systemu certyfikacji i kontroli systemów jakości żywności w UE.
Dariusz Goszczyński posiada doświadczenie wynikające z udziału w wielu projektach międzynarodowych. Przygotował i wdrożył liczne działania mające na celu rozwój rynku produktów wysokiej jakości, w szczególności kampanie promocyjne współfinansowane przez Komisję Europejską.
Aktywnie uczestniczył w spotkaniach grup roboczych Rady UE. Podczas polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej przewodniczył Grupom Roboczym odpowiedzialnym za Politykę Jakości Żywności i Politykę Promocji Żywności.
Jako ekspert Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, Dariusz Goszczyński współpracuje z wieloma krajami w zakresie wdrażania i rozwoju systemów jakości żywności, norm handlowych i polityki promocyjnej.
Przed objęciem funkcji Dyrektora Generalnego KRD-IG Dariusz Goszczyński związany był z sektorem bankowym, gdzie m.in. odpowiadał za tworzenie finansowych instrumentów wsparcia biznesu agro.
Bierze udział w sesjach:
-
Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?
- Lockdown, ASF, czarny PR – wyzwania branży mięsnej AD 2020
- Branża mięsna doczekała się showroomów: koncepty restauracyjne, współpraca z szefami kuchni, sklepy mięsne
- Roślinne zamienniki, przekąski readytoeat – nowy pomysł na produkty z mięs
- Zrównoważony rozwój, jakość, tradycja – mocne trendy rozwoju branży
Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?
- Ludomir Biedecki - radca prawny, associated partner, Noerr
- Witold Choiński - prezes zarządu, Związek Polskie Mięso
- Dariusz Goszczyński - dyrektor generalny, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza
- Tomasz Jakubiak - szef kuchni, restaurator, gospodarz programu "Sztuka Mięsa”, ambasador kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.”
- Tomasz Łączyński - prezes zarządu, Pekpol Ostrołęka SA
- Jakub Olipra - starszy ekonomista, Credit Agricole Bank Polska
- Marcin Świąć - prezes zarządu, SuperDrob SA
- Joanna Trybus - zastępca dyrektora, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Adam Tubilewicz - dziennikarz, portalspozywczy.pl
- Adam Zdanowski - współwłaściciel, ZM Wierzejki