
Jakub Olipra
starszy ekonomista
Credit Agricole Bank Polska
Doktor ekonomii. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, gdzie od 2019 r. pracuje jako asystent w Katedrze Ekonomii Stosowanej. W banku Credit Agricole od 2015 r., gdzie odpowiada za analizy makroekonomiczne oraz analizy dotyczące sektora rolno-spożywczego. Autor licznych publikacji naukowych, artykułów, komentarzy oraz ekspertyz. W 2016 r. został wyróżniony w konkursie Narodowego Banku Polskiego na najlepsze propozycje reform polskiej gospodarki za pracę pt. „Uwolnić potencjał polskiej wsi”. Laureat czołowych miejsc w konkursie Rzeczpospolitej na najcelniejsze prognozy cen surowców rolnych.
Bierze udział w sesjach:
-
Eksport w czasach lokalności i nowych reżimów bezpieczeństwa
- Jak (na nowo?) zbudować zaufanie odbiorców?
- Scenariusze dla eksportu żywności
- Lokalność i bezpieczeństwo – nowa waluta eksportowa
- Polski sukces w eksporcie, mimo rosnących kosztów i pandemicznych reżimów
- Stop protekcjonizmowi! Bądźmy obrońcami swobód i wolnego rynku UE!
Eksport w czasach lokalności i nowych reżimów bezpieczeństwa
- Łukasz Grabowski - zastępca dyrektora centrum eksportu, Polska Agencja Inwestycji i Handlu SA
- Waldemar Guba - dyrektor, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Filip Hewelke - Export Development Manager, PEPEES SA
- Dominika Kozarzewska - prezes zarządu, GRUPA PRODUCENTÓW OWOCÓW "POLSKIE JAGODY" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
- Robert Kremser - dyrektor ds. rozwoju, Bisnode Sp. z o.o.
- Marek Moczulski - prezes, Unitop
- Jakub Olipra - starszy ekonomista, Credit Agricole Bank Polska
- Andrzej Szumowski - prezes zarządu, Stowarzyszenie Polska Wódka, wiceprezes, Wyborowa Pernod Ricard
- Waldemar Topolski - dyrektor zarządzający, Aryzta Polska, wiceprezes, Stowarzyszenie Producentów Pieczywa
- Olimpia Wolf - dziennikarz, portalspozywczy.pl
-
Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?
- Lockdown, ASF, czarny PR – wyzwania branży mięsnej AD 2020
- Branża mięsna doczekała się showroomów: koncepty restauracyjne, współpraca z szefami kuchni, sklepy mięsne
- Roślinne zamienniki, przekąski readytoeat – nowy pomysł na produkty z mięs
- Zrównoważony rozwój, jakość, tradycja – mocne trendy rozwoju branży
Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?
- Ludomir Biedecki - radca prawny, associated partner, Noerr
- Witold Choiński - prezes zarządu, Związek Polskie Mięso
- Dariusz Goszczyński - dyrektor generalny, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza
- Tomasz Jakubiak - szef kuchni, restaurator, gospodarz programu "Sztuka Mięsa”, ambasador kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.”
- Tomasz Łączyński - prezes zarządu, Pekpol Ostrołęka SA
- Jakub Olipra - starszy ekonomista, Credit Agricole Bank Polska
- Marcin Świąć - prezes zarządu, SuperDrob SA
- Joanna Trybus - zastępca dyrektora, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Adam Tubilewicz - dziennikarz, portalspozywczy.pl
- Adam Zdanowski - współwłaściciel, ZM Wierzejki
-
Mleczarstwo – branża, która nie może się „zatrzymać”
- Branża mleczarska przeszła Covid-19 prawie bezobjawowo. Ocena II i III kwartału
- Podążać za nowymi trendami i stylami odżywi
- GMO, bez laktozy – wielkie „ściemy” marketingowe?
- Utrzymanie bezpieczeństwa i stabilności w eksporcie nadwyżek kluczowe dla całej branży
- Branża mleczarska a zielone regulacje UE. Czego powinni spodziewać się rolnicy i przetwórcy?
Mleczarstwo – branża, która nie może się „zatrzymać”
- Małgorzata Cebelińska - dyrektor handlu, SM Mlekpol
- Honorata Jarocka - Senior Food and Drink Analyst, Mintel Poland
- Peter Knauer - dyrektor generalny, Hochland Polska
- Andrzej Minarczuk - prezes zarządu, OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W KOSOWIE LACKIM
- Jakub Olipra - starszy ekonomista, Credit Agricole Bank Polska
- Roman Wieczorkiewicz - dziennikarz, portalspozywczy.pl
- Małgorzata Wysocka - członek zarządu, Polish Dairy