Forum Rynku Spożywczego i HandluForum Rynku Spożywczego i Handlu

Prelegenci

A B C D F G H J K L Ł M N O P R S Ś T W Z Ż
Jakub Olipra

Jakub Olipra

starszy ekonomista

Credit Agricole Bank Polska

Doktor ekonomii. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, gdzie od 2019 r. pracuje jako asystent w Katedrze Ekonomii Stosowanej. W banku Credit Agricole od 2015 r., gdzie odpowiada za analizy makroekonomiczne oraz analizy dotyczące sektora rolno-spożywczego. Autor licznych publikacji naukowych, artykułów, komentarzy oraz ekspertyz. W 2016 r. został wyróżniony w konkursie Narodowego Banku Polskiego na najlepsze propozycje reform polskiej gospodarki za pracę pt. „Uwolnić potencjał polskiej wsi”. Laureat czołowych miejsc w konkursie Rzeczpospolitej na najcelniejsze prognozy cen surowców rolnych.

Bierze udział w sesjach:

  • Eksport w czasach lokalności i nowych reżimów bezpieczeństwa

    ZOBACZ WIĘCEJ PRELEGENCI
     

    Eksport w czasach lokalności i nowych reżimów bezpieczeństwa

    • Jak (na nowo?) zbudować zaufanie odbiorców?
    • Scenariusze dla eksportu żywności
    • Lokalność i bezpieczeństwo – nowa waluta eksportowa
    • Polski sukces w eksporcie, mimo rosnących kosztów i pandemicznych reżimów
    • Stop protekcjonizmowi! Bądźmy obrońcami swobód i wolnego rynku UE!

    Eksport w czasach lokalności i nowych reżimów bezpieczeństwa

    • Łukasz Grabowski - zastępca dyrektora centrum eksportu, Polska Agencja Inwestycji i Handlu SA
    • Waldemar Guba - dyrektor, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
    • Filip Hewelke - Export Development Manager, PEPEES SA
    • Dominika Kozarzewska - prezes zarządu, GRUPA PRODUCENTÓW OWOCÓW "POLSKIE JAGODY" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
    • Robert Kremser - dyrektor ds. rozwoju, Bisnode Sp. z o.o.
    • Marek Moczulski - prezes, Unitop
    • Jakub Olipra - starszy ekonomista, Credit Agricole Bank Polska
    • Andrzej Szumowski - prezes zarządu, Stowarzyszenie Polska Wódka, wiceprezes, Wyborowa Pernod Ricard
    • Waldemar Topolski - dyrektor zarządzający, Aryzta Polska, wiceprezes, Stowarzyszenie Producentów Pieczywa
    • Olimpia Wolf - dziennikarz, portalspozywczy.pl
  • Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?

    ZOBACZ WIĘCEJ PRELEGENCI
     

    Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?

    • Lockdown, ASF, czarny PR – wyzwania branży mięsnej AD 2020
    • Branża mięsna doczekała się showroomów: koncepty restauracyjne, współpraca z szefami kuchni, sklepy mięsne
    • Roślinne zamienniki, przekąski readytoeat – nowy pomysł na produkty z mięs
    • Zrównoważony rozwój, jakość, tradycja – mocne trendy rozwoju branży

    Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?

  • Mleczarstwo – branża, która nie może się „zatrzymać”

    ZOBACZ WIĘCEJ PRELEGENCI
     

    Mleczarstwo – branża, która nie może się „zatrzymać”

    • Branża mleczarska przeszła Covid-19 prawie bezobjawowo. Ocena II i III kwartału
    • Podążać za nowymi trendami i stylami odżywi
    • GMO, bez laktozy – wielkie „ściemy” marketingowe?
    • Utrzymanie bezpieczeństwa i stabilności w eksporcie nadwyżek kluczowe dla całej branży
    • Branża mleczarska a zielone regulacje UE. Czego powinni spodziewać się rolnicy i przetwórcy?

    Mleczarstwo – branża, która nie może się „zatrzymać”

POWRÓT