
Sebastian Tołwiński
dyrektor ds. korporacyjnych i komunikacji, Europa Środkowo-Wschodnia
Upfield Polska
Od prawie 20 lat pracuje w przemyśle produkcji żywności i produktów szybkozbywalnych - w obszarach żywności pochodzenia roślinnego, olejów i tłuszczów, słodyczy, alkoholu, napojów, nabiału, lodów, a także w handlu. W firmie UPFIELD, która jest największym na świecie producentem żywności pochodzenia roślinnego, odpowiada za sprawy korporacyjne w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Wcześniej pracował także w Ferrero, Grupie Żywiec (Heineken) i Metro Group. Od 2016 roku jest Członkiem Rady Nadzorczej Polskiej Federacji Producentów Żywności, w latach 2015-2020 był członkiem Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, współtworzył także Polską Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego i był liderem zespołu zajmującego się aspektami zdrowotnymi. Ekspert ds. wpływu żywności na zdrowie, planetę i dobrostan zwierząt. Intensywnie sprzeciwiał się wprowadzeniu do przepisów europejskich poprawek nr 171 i 165 do Rozp. UE 1308/2013, które dyskryminowały żywność pochodzenia roślinnego i były sprzeczne ze strategiami Komisji Europejskiej „Green Deal i „Farm to Fork”. Fleksitarian i entuzjasta diety fleksitariańskiej. Propagator naukowej wiedzy o żywności i czytania etykiet na produktach żywnościowych. Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej i Podyplomowych Studiów Polskiej Akademii Nauk.
Bierze udział w sesjach:
-
Rynek żywności roślinnej – perspektywiczna nisza rozpycha się w mainstreamie
ZOBACZ WIĘCEJ PRELEGENCIRynek żywności roślinnej – perspektywiczna nisza rozpycha się w mainstreamie
- Rynek żywności roślinnej – potencjał, potrzeby, kierunek rozwoju
- Sieci handlowe a trend roślinny
- Neutralność klimatyczna a transformacja przemysłu spożywczego
- Konsumenci na diecie: wegetarianie, weganie, fleksitarianie
- Roślinna półka w sieciach handlowych
Rynek żywności roślinnej – perspektywiczna nisza rozpycha się w mainstreamie
- Iga Czubak - prezes, Apollo Roślinny Qurczak®
- Artur Gajewski - Marketing and R&D Director, Shareholder, Purella Superfoods
- Jan Kisielewski - Head of Foresight, Żabka Polska
- Mateusz Kowalewski - prezes zarządu, Hortimex Sp. z o.o.
- Karolina Kubara - wiceprezes, Kubara Sp z o.o., współwłaścicielka marki Dobra Kaloria
- Andrej Modic - founder, CEO, LokalnyRolnik.pl
- Maciej Otrębski - Strategic Partnerships Manager, RoślinnieJemy
- Sebastian Tołwiński - dyrektor ds. korporacyjnych i komunikacji, Europa Środkowo-Wschodnia, Upfield Polska